Honingwalnotenkoek

Ingrediënten voor de bodem:
180 gram bloem
50 gram kristalsuiker
1 theelepel zoet honing
100 gram roomboter
Snufje zout

Ingrediënten voor de bovenkant:
300 gram walnoten
150 gram roomboter
100 gram heldere (zoete) honing
115 gram lichtbruine basterdsuiker
1,5 eetlepel ongeslagen slagroom

Bereiding (20-30 minuten):

  1. Verwarm de oven voor op 180 ° C. Beleg de onderkant van een bakvorm van 23×23 met bakpapier.
  2. Meng de bloem, suiker, de honing en het zout in een kom. Snij de boter in blokjes en voeg toe aan het mengsel. Kneed het nu goed door totdat je een samenhangend (niet kruimelig) deeg hebt.
  3. Duw het deeg in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. De bodem is vrij dun, maar dat hoort zo. Bak de onderkant 12-14 minuten in de oven of totdat de randen lichtbruin beginnen te worden. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  4. Verwarm de oven opnieuw voor op 180 ° C. Hak de walnoten grof.
  5. Meng de boter, honing en basterdsuiker in een steelpannetje. Laat op laag vuur smelten en blijf roeren totdat de suiker opgelost is (breng het mengsel nog niet aan de kook).
  6. Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat 3-4 minuten koken. Haal de pan van het vuur, voeg de slagroom en walnoten toe en roer door elkaar. Schap het mengsel meteen op de afgekoelde bodem en verdeel gelijkmatig over de koek.
  7. Zet de koek in de oven en bak de koek nog eens 25 minuten of totdat de walnoten bruin beginnen te worden. Haal de koek uit de oven, snij hem in stukken en laat helemaal afkoelen.