Tomatensoep

Ingrediënten voor 8 personen:
6 wortels
4 stengels bleekselderij
2 middelgrote uien
4 tenen knoflook
Olijfolie
4 blokjes kip- of groentebouillon
6 blikken tomatenblokjes
6 grote rijpe tomaten
Bosje basilicum
½ Spaanse peper
Zwarte peper
Zeezout
2 sereh
3 cm gember

Bereiding (20-30 minuten):

  1. Schil de wortels en snijd ze in dikke plakken. Haal de draden van de bleekselderij met een dunschiller en snijd ze in stukken. Hak de uien grof. Snijd de peper in ringen, de knoflook in plakjes en de tomaten in partjes. Kneus de sereh en snijd de gember in kleine stukjes.
  2. Doe 2 el olijfolie in een soeppan. Fruit de wortels, bleekselderij, uien, Spaanse peper, gember en knoflook in de pan. Roer het af en toe met een houten lepel. Leg de deksel schuin op de pan en laat de groenten 10 minuten smoren op middelhoog vuur. Tot de uien goudbruin en de wortels zacht zijn, maar nog wel vorm hebben.
  3. Los 4 bouillonblokjes op in 2 liter kokend water. Wanneer de bouillonblokjes zijn opgelost giet je de bouillon bij de groenten.
  4. Doe de tomaten erbij. Doe ook de groene stelen van de tomaten, in zijn geheel, erbij. Voeg de gekneusde sereh toe.
  5. Breng het aan de kook. Wanneer het kookt laat je het nog 10 minuten pruttelen op laag vuur.
  6. Verwijder de groene stelen van de tomaten en de sereh uit de soep.
  7. Voeg peper, zout en basilicumblaadjes toe. Pureer de soep met de staafmixer.
  8. Dien de soep op met een lepel crème fraîche erin en maak het af met blaadjes basilicum.